Защо да купим имот в Манастирски ливади Изток

Модерната градска среда с всички удобства, но и близо до природата,е важен фактор, когато избираме жилище в столицата. Основните желани предимства са:

  • локация и цени на имотите;
  • удобна инфраструктура – транспорт, уредени улици;
  • пазаруване;
  • училища и детски градини;
  • забавления и свободно време.

Манастирски ливади – Изток е един от кварталите с най-динамично развитие по тези показатели. Младите, образовани хора очевидно оценяват високо перспективите на тази локация. Това показват последните данни от проучване в столицата, проведено от общинската инициатива Визия за София. Близо 50% от жителите с висше образование избират да живеят в квартали на юг и югоизток от центъра на София, а Манастирски ливади – Изток е сред най-предпочитаните райони. Oĸoлo 70% oт житeлитe нa ĸвapтaлa ca aĸтивни, млaди xopa нa възpacт дo 40 г., а 17% ca дeцa.

Притегателната сила нарежда Манастирски ливади – Изток сред най- атрактивните на имотния пазар в София както за собствено жилище, така и за инвестиция, например с цел отдаване под наем. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също е избрала да живее в квартала.

Големи са очакванията към Манастирски ливади – Изток, където през следващите години ще бъдат реализирани проекти, свързани с изграждане на детска градина, училище и повече зелени площи. Ето и малко повече за основните предимства на квартала.

Локация и имоти

Районът е известен с условното си разделение на Манастирски ливади – Изток и Манастирски ливади – Запад. Западната част е по-старата и застроена в голямата си част. Източната продължава да се развива с бързо темпо.

Достъпен е както с градски транспорт, така и с лични превозни средства благодарение на ключови пътни артерии, които са и негови граници. Бул. Тодор Каблешков опасва квартала от север, а Околовръстен път е южната му граница. Бул. България, любим на столичани заради възможностите на градска магистрала, минава точно през средата му.

Може да се каже, че кварталът е сравнително нов, тъй като по-сериозното му застрояване започва през 2001 г. Тогава е утвърден подробен план за застрояване, а моментът съвпада с бума на строителния сектор в София. Така през последните близо 20 г. имотите в района постоянно увеличават своята стойност. Няма причини тази тенденция да не продължи и през
следващите няколко години.

Въпреки това тук все още може да се намерят жилища на разумни цени – от 950 до 1100 EUR на квадратен метър. Двустайни и тристайни апартаменти са сред най-търсените, коментират брокери. Сходно е и търсенето на жилищна площ под наем. Ако притежавате имот в Манастирски ливади – Изток, може да получавате допълнителен доход от 400 до 450 EUR на месец според конкретния имот. Наемът или продажната цена са свързани пряко с различни фактори – точно местоположение, тип строителство, изложение, етаж, наличие на паркомясто / гараж и други екстри.

Инфраструктура и транспорт

Кварталът е достъпен и с градски транспорт – автобуси, тролеи и трамвай, които правят връзка и с метрото. Наскоро кметът Фандъкова съобщи, че през 2020 г. се предвиждат миниелектробуси да свързват някои квартали с големи спирки и станции на метрото. Манастирски ливади – Изток е едно от първите места, където те ще тръгнат.

Обществените превозни средства в района сега включват:

  • автобуси линии 64, 65, 73, 74, 76, 111, 204, 304;
  • трамвай 7;
  • тролейбуси 2, 8 и 9.

Изграждането на нови улици е сред приоритетите на Община Триадица. Планирано е отчуждаването на 300 000 кв.м. за тази цел до края на 2019 г. Вече са изградени ул. “Шарл Шампо” и ул. “Костенски водопад”. По план тя се свързва с ул. “Васил Стефанов”.

Около 14% от имотите са отредени за улици според кадастралната карта. Дължината на всички улици в квартала е 20 км, но 5 км от тях обаче са черни пътища. Неизградените към момента, но предвидени за изграждане улици са 15 км с площ над 200 000 кв. м. 140 000 кв. м от тях попадат в частни имоти, 170 кв. м – в държавни, и 60 000 кв. м – в общински. Това става ясно от анализ на общинското предприятие "Софпроект", направен
съвместно със Съюза на урбанистите.

Озеленяване

Столична община е готова с кoнцeпциятa зa просторен обществен пapĸ в Maнacтиpcĸи ливaди – Изтoĸ. Тя е свързана с пoдгoтвяната ĸopeĸция нa ĸopитoтo нa p. Бoянcĸa бapa и p. Изливo, става ясно от статия в сп. „Градът“. След изграждането на парка местата край реката ще се превърнат в красиво място за разходки, отдих или спорт.
Предвижда се и велоалея. (СНИМКИ) + линк

Училища и детски градини

До две години децата в района ще бъдат обезпечени с достатъчно места в близки детски градини. Това обеща кметът Йорданка Фандъкова през есента на 2019 г. Столичната община вече е обявила търг за изпълнител, който да построи детска градина в квартала, а бюджетът е 5,2 млн. лв. Детската градина ще е с капацитет за 190 деца. Те ще бъдат разделени в 2 яслени групи с по 20 деца във всяка и 6 градински групи с по 25 деца. Предвижда се и строеж на училище.

Пазаруване

В Манастирски ливади има голямо разнообразие на супермаркети от големите вериги, които са на пешеходно разстояние един от друг. Добре известният „България МОЛ“ пък предлага на живущите в района достъп до множество търговски обекти, кино зали и места за забавление за деца и възрастни. Търговската верига Била е супермаркет, където всеки може да напазарува всичко най-необходимо. В района има голямо разнообразие от салони за красота, фитнес зали, офис на Еконт, медицински центрове и лечебни заведения като Оксилайф и МБАЛ Св.София.