А вие украсихте ли вече дома си за Коледа?

❄️🎄🎄🎄❄️

Месец декември е и остават броени дни до Коледа.
Заобиколени сме от светещи лампички, гирлянди, украсени елхи, аромат на канела, портокал и още нещо….
Като всеки празник и Коледа има своите символи, но задавали ли сте си въпроса каква е тяхната история?

Първият от тях разбира се е коледната елха.

В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета.
За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Там хората вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци. Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос.

Другият коледен символ е коледното чорапче.

Според една от легендите Свети Николай бил син на християнски родители в Турция. Като епископ на град Мира, той бил много обичан за щедростта си. Николай знаел, че много хора в неговата енория са бедни и идвайки от богато семейство, той често се опитвал да им помага. Всяка коледна вечер прародителят на Дядо Коледа посещавал къщите в енорията си, за да се увери, че всяко дете ще има подарък. В тези дни както и в някои части на света днес, имало традиция, според която всеки баща трябвало да осигури зестра на дъщеря си или дарове, които да даде на младоженеца и неговото семейство. Жена без зестра не можела да се надява да се омъжи. Николай чул, че дъщерите на един мъж в селото нямали зестра, а много искали да се омъжат. Когато отишъл в техния дом, той видял, че на простора били оставени вълнени чорапи да съхнат. Тайно поставил достатъчно пари във всеки чорап, за да подсигури тяхната зестра. Ето така се зародила традицията на коледните чорапчета, само че днес вместо пари Дядо Коледа оставя вкусни лакомства.

Доста популярен е и коледният венец.

Той напомня короната от тръни, която била поставена на главата на Исус по време на неговото разпятие на кръста. Символ е на товара, който сами си поставяме и отговорността, която носим пред самите себе си, близките си и обществото.

Последният, но не и по-важност символ е, разбира се, Дядо Коледа.

Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола. Смята се, че модерният Дядо Коледа е роден от въображението на Клемент Кларк Мур през 1822 година в поемата му “Гостуването на St. Nicholas“ , коледна приказка, подарък за неговите деца.
В поемата, той изобразява един закръглен, дребничък като елф Дядо Коледа, който идва на шейна от Севера, дърпана от малко еленче. На лунна светлина в дните преди Коледа, той ходи от покрив на покрив, тихичко се спуска по комина, за да влезе в домовете и да остави подарък на децата във висящите по камината чорапи. През 1939, кратка история, написана от Робърт Мейс разказва за гальовния Рудолф, еленче с червен нос.

В нашите традиции се вярва, че в нощта срещу Коледа небето се отваря и се изпълняват най-съкровенните желания.
Затова пожелайте си нещо от сърце, а ние ви желаем да се сбъдне….