Десислава Петрова, управляващ партньор в инвестиционна група BESO HOMES, специализирана в цялостно управление на изграждане на жилищни сгради и комплекси на територията на София.

Десислава Петрова - Beso HomesКакво се случва на българския имотен пазар? Идва ли нова рецесия?

В последните месеци все по-често се говори за евентуален срив на пазара на недвижими имоти. Думата „рецесия" отново навлезе в ежедневието ни заради икономическите проблеми на някои европейски страни и негативните прогнози за развитието на американската икономика. В България обаче нещата стоят по друг начин и картината, бих казала, е умерено оптимистична. Наскоро Световната банка и Международния валутен фонд дадоха положителни прогнози за икономиката на страната ни, като очакванията са БВП за 2019 г. да
нарасне до 3,7%. Те предвиждат също така, че вътрешното потребление ще остане на сравнително високо ниво, безработицата ниска, а доходите ще продължат да растат. Всички тези показатели дават сигурност, нещото от което всяка икономика най-много се нуждае. Тази сигурност ще подкрепи и търсенето на жилища. Поради тази причина не очаквам сериозни промени в динамиката на пазара и в цените. Нямаме никакви основания да говорим за нова имотна криза.

Как Brexit се отразява на пазара?

Донякъде положително. Наблюденията на BESO HOMES показват, че между 5 и 10% от сделките с ново строителство са с българи, живеещи в чужбина, главно във Великобритания. Със сигурност сагата покрай излизането на страната от Европейския съюз оказва влияние върху инвестиционните решения на тези клиенти. Това са платежоспособни купувачи, които намират цените в София за подходящи за инвестиция. Купуват по 2, 3, 5 малки апартаменти с идеята да ги дават под наем. Очаквам тенденцията да продължи и в следващите месеци, без значение дали ще се стигне до споразумение между ЕС и Великобритания или Brext ще бъде отложен за пореден път.

Променя ли се отношението на българите към недвижимата собственост?

Притежаването на недвижима собственост е залегнало дълбоко в народопсихологията на българите. Категорично това остава най-предпочитаната форма за вложение на свободните средства в сравнение с другите алтернативи – акции, облигации, валути, благородни метали. Покупките с цел инвестиция заемат сравнително висок процент. Например, при двустайните апартаменти, които са близо 70% от всички жилища, които изграждаме, половината сделки са с инвестиционна цел. Това е така, защото жилищата в София предлагат доходност между 4 и 6% на година при отдаване под наем. Процентът може да бъде и по-висок, ако апартаментът бъде позициониран в сегмента на краткосрочните наеми.

Бързият ръст на ипотечните кредити не крие ли риск от балон при цените?

Банките обикновено следват развитието на икономиката и състоянието на имотния пазар. Към края на 2017 г. те започнаха агресивна политика по отношение на жилищното кредитиране, но от началото на 2019 г. станаха по-умерени. Вероятно това се дължи на предупрежденията на БНБ за прекалено бързия ръст на ипотечните кредити. По-строгите изисквания на банките дългосрочно ще бъдат полезни за пазара, защото ще предотвратят балонизирането на цените и навлизането на най-рисковите купувачи. Очаква се в следващите месеци България да получи отговор на заявката за членство във валутния механизъм ERM 2 и в банковия съюз. Това ще задържи лихвите по ипотечните кредити на рекордно ниски нива в новата история на България.

Какъв е профилът на клиентите на BESO HOMES

Повечето ни клиенти са млади хора между 27 и 45 години, които създават семейства и разчитат на кредити или помощ от родители. Много от тях искат да купят имот с озеленяване, оградени площи, детски площадки. Все повече хора от провинцията инвестират парите си в жилища в София. Те са близо 40% от клиентите ни – хора на заплати, които цял живот са спестявали. Все по-важен фактор за купувачите е историята на строително-предприемаческата компания. Причината е, че в сектора отново започнаха да навлизат лица, търсещи бързи печалби. Това принуждава клиентите да бъдат внимателни и да търсят сигурност.

жилищен-комплекс-jade-2-манастирски-ливади-изток-софия

Изграждането на модерната многофамилна жилищна сграда Jade 2 започва до края на годината. Апартаментите ще се продават на преференциални цени преди първа копка

Кои са предимствата на BESO HOMES?

BESO HOMES е бранд с история. Работим с цялостна концепция – от идеята за проектиране, предварителното проучване, маркетинга до реализацията и следпродажбено обслужване. През 2014 г., в пика на икономиката в световен мащаб, рестартирахме строителството на многофамилни сгради. Беше трудно да продадем първите 60 апартамента, а сега стигнем ли акт 14 и акт 15 в един проект, веднага започваме нов. Идеята е не просто да предложим жилище, а да създадем усещането за среда и дом. За всеки апартамент предлагаме индивидуален проект за вътрешен дизайн. Клиентът може сам да направи оценка на обзавеждането, да прецени дали отговаря на бюджета му. Съдействаме за довършителните работи с външни компании, помагаме да се извадят индивидуални партиди и да се регистрира апартаментът, ако собственикът е в чужбина. Клиентът ни е доверил парите си и след година и половина, докато строим, ставаме приятели.

Кои са най-търсените райони в София?

Столичният кв.Витоша продължава да бъде сред най-предпочитаните райони от купувачите на нови жилища. Там имаме листа с чакащи кандидат-купувачи още преди представянето на идейния проект. Фактори за това са ключовата локация, липсата на презастрояване и ниската етажност, запазваща гледката към планината. Има и немалко сделки с цел инвестиция в кв.Витоша, при които се разчита на близостта до Студентски град и сравнително лесното отдаване под наем при добра доходност. Сред другите предпочитани райони на София са „Хладилника“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади-изток“, „Симеоново“ и зоната над „София Ринг Мол“ и като цяло кварталите по Витошката яка. Водени от търсенето на пазара BESO HOMES се фокусира в южните квартали, в двустайни и тристайни апартаменти в средния ценови клас до 1000 евро с ДДС на квадратен метър. Определяща при сделката е и транспортната инфраструктура, като търсенето е за спирка на градския транспорт до 200-300 метра от обекта. Когато преди две години започнахме изграждането на Jade 1, в „Манастирски ливади – изток“, многофамилна жилищна сграда от затворен тип с 61 апартамента с гаражи и подземен паркинг, районът не беше развит, а сега в съседство има няколко затворени комплекса. Общината пое ангажимент за тролейбусна линия, а ние, инвеститорите, се ангажирахме да направим улица „Костенски водопад“. Следващият ни ход е Jade 2, ще започнем изграждането му до края на годината.