Кои са най-важните фактори за успешна покупка на нов жилищен имот в София?

Покупката на ново жилище е един от ключовите моменти в живота на всеки човек.
Ако сте решили да предприемете такава инвестиция, не забравяйте, че това е сделка с дълготраен ефект и тя трябва да бъде направена разумно и обмислено.

На първо място е необходимо да си зададете въпроса „С каква цел купувам имота?“. Най-често отговорът е в две посоки: 1) имате готовност да вложите средства в нов апартамент за собствени нужди, в който да се преместите да живеете, или 2) искате да придобиете имот с цел инвестиция.

В първия случай има голяма вероятност да сте семеен човек и да Ви е необходимо по-голямо жилище. Може би Ви предстои или вече имате деца и съответно старият апартамент се оказва недостатъчен като пространство. В този случай Вие търсите по-голямото удобство и комфорт в по-просторното и широко жилище.

Във втория случай хората, които разполагат със свободни средства за инвестиции, се насочват предимно към двустайни апартаменти с цел отдаване под наем. Ако сте сред тях, една от възможностите е да искате да подпомогнете своите вече пораснали деца например, които учат или са студенти в София. Друг вариант е в момента да живеете в друго населено място и да имате план да придобиете жилищен имот и в столицата.

Няколко са факторите, с които е препоръчително купувачите на жилищен имот да се съобразят и да имат предвид при избора на жилище.       

РАЙОНЪТ

Първото и основно в процеса на търсене е районът. Неслучайно често в световен мащаб консултантите на недвижими имоти при предоставяне на услуги на своите клиенти акцентират върху значението на този фактор като използват израза location, location, location (превод: „локация, локация, локация)”Обикновено клиентите предпочитат да закупят ново жилище в район или квартал, в който живеят в момента. Това е най-масовият критерий при търсенето. Ако живеете в София например, но вече е назрял моментът да се преместите в по-голямо жилище, най-вероятно ще предпочетете да не променяте мястото/квартала, с който сте свикнали, познавате и се чувствате по-спокойни. Смяната на района е свързана с неудобства, като например необходимо време за адаптация.

Също така, изборът на локация е свързан и с това какво Ви предстои в личен план през следващите години – дали планирате да създадете семейство, да имате деца, на които им предстои да израснат, да тръгнат на училище и т.н. Това е важно, тъй като от определен момент нататък родителите трябва да бъдат спокойни за това, как децата ще се придвижват сами например.

За едно младо семейство, което очаква дете или планира деца, какъвто е профилът на много от хората, търсещи ново жилище, един от най-важните критерии е дали в района има детски градини и дали инфраструктурата е достатъчно добре уредена.

Ако сте от хората, които искат да инвестират в нов апартамент, най-вероятно се интересувате от това, как се развива пазарът на недвижими имоти в София например, какви са плановете за инфраструктурата, предвидено ли е строителство на метро в близост, има ли удобен транспорт и т.н. и съответно кои са подходящите места за инвестиция. Това е така, тъй като в даден момент може да вземате решение да продадете имота. А при такива сделки е необходимо да се прецени както рискът, така и възможността за печалба. При новото строителство обикновено жилищата се продават още преди сградата или комплексът да бъдат завършени. Следователно вложителите на средства в закупуването на апартамент „на зелено“ след това могат да реализират печалба, като един от факторите, от които нейната стойност зависи, е местонахождението на обекта.

Не на последно място по важност – развитието на района рефлектира и върху оценката, която банките правят на недвижимия имот. Финансовите институции могат да отпуснат кредит както за покупка, така и за довършителни работи, но това е факт, в случай, че районът е с потенциал за развитие.

СТРОИТЕЛЯТ И ИНВЕСТИТОРЪТ

Ако търсите ново жилище задължително трябва да се запознаете с историята на фирмата, ангажирана със строителството на дадения обект. Но това не е достатъчно – информирайте се добре и за инвеститора – какви проекти е реализирал и какви гаранции дава за качеството и за изпълнението в срок и в съответствие с договорните условия, които се предлагат на клиента. Много важно е да се изберат такъв строител и инвеститор, които позволяват предварителния договор да бъде коригиран, ако е необходимо. За целта е препоръчително с тази проверка да се заеме Вашият адвокат, който да се запознае и с цялата необходима документация. Възможността за промени в предварителния договор елиминира риска от съмнения в намеренията на инвеститора и/или строителя. Това е и сигурен инструмент за постигане на взаимно съгласие между купувач и продавач и съответно за безпроблемно изповядване на сделката.

ЕТАЖНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

В това отношение най-важно е да имате реална преценка на кой етаж Вие и Вашето семейство сте свикнали да живеете и ще се чувствате комфортно, за да не се окаже впоследствие, че сте избрали твърде високо или твърде ниско ниво. Следователно, препоръчително е предварително да се запознаете с котите на плана на сградата. При етажността има коефициенти на ценообразуване и съответно разлика в цените при отделните етажи. Обикновено с покачването на етажа се покачва и цената. Това е свързано с фактори като по-добра гледка, по-висока сигурност, по-малко шум и прах от външната среда. Но все пак тук отново значение оказва локацията и вида на обекта, тъй като има комплекси от затворен тип, при които предимство на първите етажи са по-големите приложени квадратури към терасата – например част от вътрешния двор. Това носи включително и усещането за живеене в къща.

ИЗЛОЖЕНИЕТО

Тук отново се замислете за предпочитанията си – своите собствени и на останалите членове на семейството – дали искате апартаментът да се огрява от сутрешното слънце от изток или от следобедното от запад.  Изцяло на север са изложени единствено ателиетата. Обикновено в един апартамент, ако такъв е съответния план, спалните се проектират да бъдат със северно изложение. Това не бива да Ви притеснява, тъй като при новото строителство се използват изолации, тухли, дограми, произведени по високо-технологични стандарти, които предпазват северните помещения от влиянието на външните температури и липсата на достатъчно слънчево огряване.

КОНСТРУКЦИИ И МАТЕРИАЛИ

Изключително важно е като купувач да бъдете сигурен, че те са изрично заложени в договора. Само тогава можете да ангажирате строителя с неустойки, ако след завършване на обекта качеството не е това, което е предварително обещано и за което са вложени средства.

В заключение, покупката на недвижим имот е свързана с обстойно разглеждане и преценка на набор от критерии, които предварително трябва да определите и да имате предвид. Само в този случай ще избегнете ситуации на разочарование, а придобиването на ново жилище ще бъде наистина едно от най-разумните решения, които сте взели в живота си.