Предлагаме ви няколко идеи, как да превърнете малкото жилище в удобен и функционален дом, в който да успеете да съберете всички вещи, без да се лишавате от комфорта си.

Дори и да разполагате с малка жилищна площ в своя дом, ще ви помогнем да го организирате по най-добрия начин със следващите съвети:

Светли цветове

Боядисайте стените в светли тонове. Колкото и да ви се иска да следвате модните тенденции или да направите нещо ексцентрично, като червена стена в спалнята, придържайте се към нежните пастелни тонове. Така помещенията ще изглеждат по-просторни и стените няма да ви „притискат“.

Правилно разположение на мебелите

Подберете внимателно мебелите, които ще използвате. Определете концепцията на дизайна, който бихте искали да постигнете и се придържайте към един стил на обзавеждане във всички помещения. Всички по-големи мебели разположете далеч от вратите или зад тях, така че когато се отварят, да не се блъскате в гардероб на пример.

Отворени пространства

Големите отворени пространства също придават простор и усещане за по-широки помещения.

Вместо със стена, кухнята и дневната могат да се отделят чрез настилката на пода, отворени етажни модули или завеси.

Използвайте функционални мебели.

 

Поръчайте мебели по индивидуален проект, с които да оползотворите всички ъгли и ниши.

Едно на пръв поглед малко ъгълче в кухнята, би могло да побере голяма част от кухненските уреди, които не използвате в момента.

Възползвайте се максимално от нововъведенията в кухненското обзавеждане – може да се каже, че към наши дни наистина е помислено максимално за вашето удобство.

Оползотворете всички ъгли и ниши във вашия апартамент.

Етажерка на балкона? – защо не. Всяко едно пространство трябва да се използва максимално.

Една малка и функционална мебел, дори и поставена на вашия балкон, би могла да събере много от излишните вещи и да създаде уют и усещане за подреденост. Не се притеснявайте да бъдете оригинални и помислете за всички неизползвани места, които можете да превърнете в място за съхранение.

Изборът на осветителни тела.

Ако притежавате малко жилище, въздържайте се от големите и тежки полилеи. Те допълнително ще утежнят пространството, създавайки усещане за препълненост.

Вместо това, доверете се на модерните тенденции в интериорния дизайн и използвайте малки аплици и плафони в светли тонове, които се монтират на стената или на тавана. Този вид осветителни тела остават почти незабележими и спестяват място.

Светлина

 

За да създадете илюзията за по-широки пространства, използвайте огледала. Те могат да се поставят в коридора, на вратите на гардеробите или на шкафовете в банята. Отразената светлина в огледалата придава обем на помещенията, а колкото повече светлина има в едно помещение, толкова по-голямо изглежда то.

Същото се отнася и за прозорците. Големите френски прозорци, визуално придават по-просторен и светъл вид на помещенията. Ако няма такава опция във вашия дом, помислете за подходящи пердета. Използването на тъмни завеси не е подходящо. Използвайте светли и прозирни пердета, за да не закривате източниците на светлина.

По-малко аксесоари, по-голямо жилище

Всяка една излишна вещ стеснява визуално и придава претрупаност на помещенията.

Дори килимите могат да се окажат лоша идея. Използвайте настилки в светли тонове и се въздържайте от всякакви излишни аксесоари във вашия дом. За малките жилища най-подходящо е обзавеждането в скандинавски стил, заради изчистените си линии и светли цветове.