Изборът на ново жилище зависи от много фактори – етаж, ново или старо строителство, състояние на сградата, разположение, квартал, разпределение и разбира се – изложение. Стане ли дума са изложението, безспорно всеки човек се оказва, че има своите предпочитания и това е една от точките, по които хората са склонни да направят най-малко компромис.
Ще ви представим какви са преимуществата и недостатъците на различните изложения, за да може да сте наясно какви са особеностите на всеки вариант и да изберете най-доброто за себе си и близките.

Западно изложение
Тук може да сте сигурни, че ще получавате светлина и топлина в дома си от късен обяд до залез слънце. При подобно изложение през летните месеци със сигурност ще имате нужда от климатик и щори, за да може да се справите с жегите, но пък през останалото време ще може да се наслаждавате на много светлина, а зимата ще успявате да хванете и малкото слънчеви дни.

Източно изложение
Собствениците, предпочели това изложение, ще могат да се наслаждават на изгревите, а домовете им ще са изключително добре огрети сутрин. През зимата отново ще може да се наслаждавате на максимално количество светлина и уют.

Южно изложение
Това са жилищата, които са едни от най-предпочитаните. Те получават максимално количество слънчева светлина и естествена топлина. През лятото слънцето е високо, като макар да дава светлина, не нагрява директно помещението, а през зимата влиза директно в дома ви, тъй като се намира ниско. През зимата е истински рай, като често тогава може да регистрирате и по-ниски сметки за отопление, тъй като благодарение на южното изложение топлината се задържа в жилището по-дълго време.
Нашето предложение за апартамент с подобен тип изложение е например апартамент 10 в жилищна сграда Azalea Gardens на бул. “Симеоновско шосе”, местност Витоша.
https://besohomes.bg/projects/azalea-gardens/#10

Северно изложение
Според нормативните документи не се допуска едно жилище да бъде изцяло на север. Макар в горещите дни при подобно изложение да нямате нужда от допълнителна помощ от климатик за охлаждане, през останалите месеци в тях често е студено и мрачно. В София стаите с подобни гледки, когато са ситуирани на по-високи етажи, предлагат прекрасни гледки към столицата.

Смесен тип изложение
Накратко ще споделим и за смесените типове изложение. Ако изберете югоизток, това се смята за един от най-добрите варианти. През лятото не е прекалено топло. През зимата е достатъчно слънчево. Нашето предложение: Azalea Gardens
Югозапад, макар през лятото да е горещо, ще се радвате на тази топлина и през останалите месеци от годината. Нашето предложение: Azalea Gardens
Североизточното изложение предлага приятни сутрини и прохладни летни вечери. Въпреки това, трябва да се има предвид, че не влиза достатъчно светлина денем. Нашето предложение: Azalea Gardens
Северозападното изложение се смята за едно от най-лошите. За България се смята, че ветровете са предимно северозападни.

Като обобщение обичайно жилищата са ориентирани по повече от една посока. Дневната и детската се ситуират към по-благоприятното изложение, а по-неблагоприятното – за спалните и сервизните помещения. Колкото повече слънцето огрява дома ви, толкова по-лесно се топли той през зимата.
Не забравяйте, че дори и перфектното изложение зависи и от странични фактори като близка, засенчваща сграда, лоша изолация, стара дограма и неподходящ стъклопакет. Ако успеете да съобразите всички тези фактори, вие неминуемо ще намерите златната среда и перфектния за вас дом със здравословен микроклимат в него.

Предлагаме да разгледате и жилищна сграда Azalea Gardens, за която споделихме.