Жилищните комплекси от затворен тип набират популярност на жилищния пазар в страната през последните 10-15 години. Многофункционалните сгради от своя страна също държат високо ниво на интерес сред купувачите на имоти.
Какви са разликите между двата вида строителство може да разберете от материала ни, а изборът накрая остава изцяло във ваши ръце.

 

Според съдебната практика се приема, че жилищните комплекси от затворен тип са тези, при които има наличие на най-малко 4 самостоятелни обекта в режим на етажна собственост (ако са по-малко от 4, не се прилага ЗУЕС – Закон за управление на етажната собственост). За разлика от тях многофункционалните сгради представляват една единствена сграда. От тук идва и една от разликите.

Затворените жилищни комплекси изискват по-голяма площ, на която да бъдат разгърнати, което често води до изнасянето им в покрайнините на градовете и отдалечеността им от метростанции, училища и детски градини. От друга страна многофункционалните сгради заемат по-малка строителна площ и могат да бъдат разположени в по-централни и комуникативни части на града. Това прави придвижването по-лесно и е голямо удобство за активните млади хора, работещите в офиси, както и за семейства с малки деца.

 

Затворените комплекси са предпочитани заради сигурността, която дават на собствениците си чрез осигуряването на контролиран достъппропускателен режим, 24-часова охрана и видеонаблюдение. Всичко това обаче може да се предостави и в многофункционалните сгради, където поради честото наличие само на един вход, контролът на достъп е доста по-лесен. 

 

В централните части на големите градове липсата на достатъчно места за паркиране се усеща все по-осезателно. Затворените комплекси и многофункционалните сгради от своя страна предлагат осигурени подземни паркинги и външни паркоместа, което намалява дискомфорта от постоянното лутане по улиците в търсене на паркомясто. 


Затворените комплекси се отличават със собствена изградена инфраструктура, зелени площи и детски площадки, които са на разположение на всички собственици. Те са перфектни за хора, които обичат усамотението, работят от дома си и нямат нужда да пътуват всеки ден. Не малко подобни комплекси предлагат на собствениците и фитнес зали, спа центрове, студия за красота и ресторанти.

От друга страна многофункционалните сгради са разположени в по-централните части на градовете, което често ги поставя в близост до големите градски паркове, които изобилстват от детски площадки и различни развлечения за отдих и почивка. Партерите на тези сгради предлагат търговски площи и също могат да осигурят на собствениците на апартаментите нужните ежедневни удобства, от които имат нужда.

 

В затворените комплекси живущите често заплащат годишна такса за поддръжка на зелените площи, за ежедневно почистване, ремонти на комплекса и на съоръженията в него. Годишната такса обикновено се определя като цена на кв.метър според площта на притежавания самостоятелен обект, а договорите се сключват за определен период още при закупуването на имота.
При сградата това се решава на общо събрание от етажната собственост.

 

Както може да се види и затворените комплекси, и многофункционалните сгради имат своите предимства. Изборът зависи от личните навици и предпочитания на бъдещите собствените. В крайна сметка важното е да намерите вашето лично кътче, което да ви носи комфорт и спокойствие.


Какво всъщност означава затворен комплекс според закона може да разберете и от този материал.