Решавайки да закупите своето бъдещо жилище, неминуемо се изправяте и пред въпроса старо или ново строителство да изберете. Постарали сме се да разгледаме плюсовете и минусите на двете решения.
Тъй като след решението за покупка на жилище следва неговото заплащане, ще започнем сравнението още от тук. Финансирането от банките при старо строителство (особено панелно) е в по-малък процент от стойността на самото жилище и се налага по-високо самоучастие. При новото строителство общите нагласи на пазара са такива, че ще запази и дори повиши цената си през годините, а банките са съгласни на много по-малко самоучастие.

Докато тухленото строителство запазва цената си, панелните жилища регистрират понижаваща цена заради експлоатационната годност на панелите. Това създава неудобство при бъдещо рефинансиране или продажба на имота.

При нанасянето в старо строителство шансът да се наложи основен ремонт и подмяна на ВиК или електроинсталация не е малък. Много често се налага нова баня да се разбие заради нуждата от подмяна на стари тръби, което причинява допълнителни разходи и неудобства. При новото строителство основните ремонтни дейности в апартамента вероятно вече са завършени и не ви очакват големи разходи по тях. Освежителните промени като пребоядисване и нови мебели не отнемат твърде много време и средства. Поради това, че през следващата година или две ще се нанасят новите ви съседи в различен период от време, не трябва да забравяме и придружаващите шумове.
Сметките за отопление отново са важен фактор. Ако новата сграда е построена качествено, може да очаквате ниски сметки за отопление и добра температура в жилището целогодишно. 

Jade Residential Complex - Манастирски ливади, София Beso HomesНикой не може да отрече, че част от сградите старо строителство се намират в сърцето на градовете и предоставят невероятно добри локации. С разрастването на градовете и увеличаването на населението им обаче все по-често срещаният проблем е именно паркирането. Често тези сгради нямат собствени паркинги и сте принудени на обикаляте понякога дори и часове, за да намерите близко място до дома си. При новото строителство още във фазата на строеж се предвиждат подземни или надземни паркоместа за живущите в сградата.

Едно от неоспоримите предимства на старото строителство е по-ниският процент общи части. След 1991 г. купувачът заплаща еднаква цена на кв.м. за всички площи, докато при старото строителство цената се смята за квадратен метър жилищна площ. 

Ставайки дума за общите части, не може да подминем и факта, че при старото строителство не е рядкост да не се поддържат добре, тъй като собствениците нямат финансовата възможност, отказват или никой не живее в голям процент от апартаментите. 

Старите сгради в централните части на столицата често нямат асансьори, а едно преместване на последен етаж в 6-етажна сграда при липсата на асансьор, може да бъде истинско предизвикателство.

При новото строителство може да разчитате на нови технологии и висококачествени материали, добро изпълнение и последни тенденции при довършителните работи. Въпреки това е важно да посетите и други обекти на фирмата, която сте харесали, за да се запознаете с изпълнението на проектите и да прецените дали те отговарят на обещаното.
Повече за Beso Homes може да разберете тук.