Строителство – материали и технологии в нашите обекти - Бесо Хоумс

В публикацията ще ви разкажем за всичко ново в “новото строителство” : кофража, тухлите, замазките, изолацията и техническия надзор в нашите обекти. Не всеки е нужно да разбира от строителство ! За това нека ви разкажем какво може да очаквате от нас.

Кофраж

Новата система за кофраж на DOKADEK повишава качеството на градежа и скъсява сроковете със своята производителност. Използваме DOKADEK за вдигане на плочи и колони за етажите. Платната се свалят едва след 2-3 дни. При циркулацията на въздуха по самата плоча бетонът по-бързо добива якост. Получава се идеално гладка плоча, като стъкло.

Плоскостите на DOKADEK служат за хоризонтален кофраж. След декофриране те веднага се местят на следващия етаж, като подпорите остават още известно време, за да не провисва самата плоча.

Зидария

Зидарията на грубия строеж се изпълнява с тухли Wienerberger. Те са възможно най-добрите за качествена топло- и шумоизолация. За поставяне и залепване на тухлите се работи с варов разтвор на BAUMIT. Изборът ни пада върху него, защото е проверен в практиката – с него се постига завидна здравина!

Електроинсталация и ВиК

При изграждането на електроинсталациите стриктно се следват указанията на проектантите. Работи се с български кабели, защото те са по-меки и удобни за обработване. За ВиК инсталациите се използват материали на Пайплайв и Wavin Ekoplastik (Вавин). Всичко се изпълнява точно, както е заложено по проект. Тръбите са ПВЦ със специално покритие. Имат прогнозен живот поне 50 г., но реално може да служат много повече. Всички материали, които използваме за електроинсталации и за ВиК са маркови и сертифицирани по БДС.

Гипсова мазилка, общи части, парапети

Вътрешната гипсова мазилка е на RÖFIX (Рьофикс). Тя е олекотена, не натоварва сградата. Изпълнението на общите части в повечето случаи е с гранит, който е устойчив на износване и допринася за светоусещането на сградата. Парапетите стандартно са алуминиеви със стъкло.

Дограма

Дограмата в нашите обекти е с марката Rehau. Партньорството с немската компания е дългосрочно, защото през годините тя се е доказала със своето качество и издръжливост. От Rehau предоставят експертна консултация за местната фирма – представител, натоварена с монтажа. Това позволява да се избегнат грешки при нестандартни решения като провисване на големи витрини и деформация с годините. При необходимост – детайлите се доуточняват с архитект. След подаване на спецификация на конкретната поръчка и експертна оценка от тяхна страна, от Rehau се заемат с изработката. Например при френските прозорци, които са с по-големи размери, се казва точно къде да има делители.

Прогнозният живот на дограмата е поне 50 г. Производството се извършва в Германия, като готовите големи профили пристигат в България и тук се изработват самите прозорци. Стандартно се слага петкамерна дограма, която е подходяща за нашия климат. Повече камери реално не са необходими, защото у нас не е нужна толкова плътна изолация като в северните страни. Дограмата се монтира почти навсякъде в бяло отвътре и сиво отвън. Идеята е, че белият цвят е универсален и по-лесно може да се свърже с бъдещия интериор, независимо от стила му. Възможността клиентът да направи промени в цветовата гама на дограмата е налице.

Стъкло „4 сезона” като допълнителна екстра

Стандартно се слага двоен стъклопакет, но клиентът има опция да избере и троен, ако желае. Стъклото на дограмата е със специални качества. То е бяло К-стъкло (флоатно или нискоемисионно) – пропуска светлината, но не позволява на топлината да преминава през него. Така през зимата се пести от отопление. К-стъклото намалява загубата на топлина с около 30% по данни на експерти.

Стъклото „4 сезона” (нискоенергийно или селективно стъкло) се предлага като допълнителна екстра. Подобно на К-стъклото то притежава метализирано покритие от едната си страна. Отличава се с по-добрите си показатели за пропускането на топлината от помещението навън. Пречупва UV-лъчите и не позволява нагряването на прозореца през лятото.

В първите месеци

В първите месеци след нанасяне в съвсем ново жилище е възможно е да има повишена влажност, тя е свързана с изпаренията от мазилките. Най-късно след 5-6 месеца тя се разнася. Важно е в помещението да не се сушат дрехи! При недобро уплътнение би могло да се получи конденз, но долу около рамката, а не по стъклото.

Контролът по качеството при монтажа на дограмата е двоен – от наша страна, но и от Rehau, които изпращат експерти за постоянен надзор.

Изолация

Една от основните ни цели е да строим добре изолирани, енергоспестяващи сгради, които да гарантират по-малки сметки за отопление и вентилация на своите обитетели. Ефективността на изолацията започва още от градежа. В тухлите на Винербергер има много клетки въздух, които не позволяват на студа да проникне до вътрешната страна на стената. Самата тухла абсорбира топлина от помещението и така го изолира. Температурният комфорт се гарантира също от външните мазилки, които използваме в строителството на нашите обекти. За тях производителят – Baumit (Баумит), дава до 10 г. гаранция в зависимост от вида им. Между тухлите и мазилката навсякъде се слагат плоскости за фасадна изолация EPS или EPL – 5 см. На самия покрив се слага XPS 12 см, след това се нанася защитна замазка, пароизолация и битумна хидроизолация 4 мм.

Хидроизолация на покрива и терасите

Хидроизолацията на покрива е също с 10 г. гаранция. Ако през това време се появи проблем, се отстранява от изпълнителя – за негова сметка!

Всички открити тераси се правят с изолационни плоскости XPS 12 см плюс хидроизолация. Допълнително, при усвояване на балкона клиентът може да постави плочки. Сифоните за оттичане на водата са монтирани предварително. Използват се едни от най-качествените сифони на нашия пазар.