Избор на настилка за кухнята? Не е лесно решение, но ето и някои от възможностите:

 

Шестоъгълни плочки – хексагонови плочки.

 

Интересно съчетание се получава със шестоъгълни плочки или такива с ромбоидна форма, когато се съчетаят с паркет или ламинат. Най-често комбинацията се използва в дневната за да раздели визуално кухнята и трапезната зона от хола.
В помещения като кухнята, където има риск от намокряне, а в същото време се изисква често почистване, най-добре е да заложите на матови плочки, но с равно повърхност.
Формата на плочките предполага те да не се подредени в права линия, което допринася за допълнителната уникалност на този избор.

 

 

 

 

 

 

 

Шарени испански плочки.


Наблюдава се завръщане на шарените плочки за гръб на кухня или баня. Ако заложите на богата цветна палитра, никога няма да сгрешите, защото не рискувате с нещо ново. В съчетанието на ярки цветове и разчупени мебели има невероятен шик, а успешното им съчетание е проява на много добър вкус.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трислоен паркет с качествата на естествен паркет и ламиниран паркет.

 

Използват се естествени материали, дървесен фурнир, но е доста по-тънък от естествения паркет и има покритие от смола, което не позволява да се мокри или наранява от изпуснати предмети и дамски токчета.Подходящ и за подово отопление.

Теракот /Гранитогрес

Предлага се огромно разнообразие в дизайните, както и добра устойчивост при нараняване. Какво ще изберете, зависи от вас самите. Ако сте топлолбиви, то не забравяйте, че плочките държат по-хладно в сравнение с ламинат или паркет. Спирайки се на този избор, то препоръчваме да обмислите и поставянето на килим.

 

 

 

 

Наливни подове

Дълготрайна и актуална алтернатива. Изградени от полимерни материали, те образуват гладко покритие. Отличават се с високо ниво на влагоустойчивост, а лесният монтаж и почистване могат да бъдат само плюс в избора им.

Балатум

Практичното и определено по-евтино решение. Макар да не е сред най-модерните и често използвани подови покрития в съвременния дом, той е лесен за поставяне, не изисква специфична поддръжка и е относително устойчив на често намокряне.
Която и настилка да изберете, добавите ли и килим, веднага ще получите един уютен завършек. Тук отново напомняме, че е добре да се спрете на влагоустойчива и лесна за поддръжка материя.
Настилките, които не се препоръчват са естествен паркет и ламинат. В кухнята често има влага, която не би понесла на тези настилки и би довела до неприятно подуване, което да наложи последващ ремонт.

 

Мат или гланц плочки да изберете?

От гледна точка на качеството, устойчивостта и методите на производство между гланцовите и матовите плочки няма разлика. Що се отнася до помещения и избор между двете, тук вече има разлики.
Подходящите помещения за гланцираните плочки
Гланцовите плочки са добър избор за стенно покритие в малки бани, тесни кухни и лимитирани в размера си малки мокри помещения. Те отразяват светлината подобно на огледална повърхност. Придават по-просторен изглед на малките пространства и ги „отварят“. Вследствие на подобния на огледален ефект, който позволява на светлината да се отразява из стаята, гланцовите плочки са също перфектни за помещенията с ограничена осветеност, тъй като ги правят да изглеждат много по-светли и приветливи.
Важна подробност! От гледна точка на безопасността, гланц плочките не са добър избор за мокри помещения, защото се пързалят. Ето защо, щом става дума за пода в банята, то не се двоумете и изберете матиран теракот.
Подходящите помещения за матираните плочки
Благодарение на своето по-добро съпротивление при приплъзване, те са идеален избор за подови настилки в банята и в зоните на открито или с висок трафик, като входни коридори и преддверия.
Ако искате да превърнете банята си в пространство за спокойствие и отмора, то матовите плочки със своите меки, приглушени нюанси, са идеалния завършек.
Кои се чистят по-лесно?
Не може да се подмине и този изключително практичен въпрос! Ако трябва да сме реалисти – всичко се свежда накрая и до почистването. Истината е, че макар и често много изкушаващи на външен вид – гланцираните тъмни плочки са трудни за почистване и всяка капка си личи. Особено в районите със силно варовита вода. Ще се налага да ги почиствате след всяко влизане в банята.
Светлият мат от своя страна е лесен за поддръжка и капките не си личат по него. Почистването веднъж седмично ще ви бъде напълно достатъчно. Също така вариант е да се спрете и на плочки , без значение дали са гланц или мат, които от своя страна да са в пясъчни тонове.
В крайна сметка, изборът мат или гланц зависи от вашите лични предпочитания.